افیولیت های ایران
افیولیت های ایران
افیولیت های ایران
مقدمه
آمیزههاى رنگین ایران، بیشتر به صورت نوارهاى باریک و کم و بیش پیوستهاى هستند که اغلب در امتداد گسلهاى طولى اصلى رخنمون دارند.
چگونگى تشکیل و جایگیرى افیولیتهاى ایران
* مرحلة نخست، کششى است که با ایجاد شکاف در پوسته همراه بوده است. این شکافها که تا سستکره ادامه داشته، مسیر مناسبى براى جایگیرى ماگماهایى با ترکیببازالتى بودهاند.
*مرحله دوم، یک مرحله فشردگى است که باعث بسته شدن کافت اولیه شده در نتیجه مجموعههاى افیولیتى را بر روى لبه قارههاى مجاور رانده است. روشن است که راندگى مورد سخن، محدود به زمان جایگیرى اولیه نبوده، بلکه همزمان با رویدادهاى زمینساختى بعدى این عمل تکرار شده است. براى نمونه، ریکو (1974)، در ناحیه نیریز به دو فاز راندگى بعدى در زمان پلیوسن باور دارد.
در مورد شرایط ترمودینامیکى جایگزینى افیولیتها، چهار نظریه وجود دارد :
در مورد افیولیتهاى ایران نظریه سرد و جامد پذیرفتنیتر است. با وجود این، ریکو (1974)، با توجه به ویژگیهاى سنگشناسى ، توده اولترابازیک نیریز را نشانه تبلور آرام ماگما در دما و فشار بالا میداند وى وجود هاله دگرگونى گرمایى (به ضخامت چندین ده متر) در همبرى پریدوتیتها با سنگ آهکهاى تنگ حنا را دلیلى بر این نظر میداند. به گفته دیگر کانیهاى دگرگونى این هاله، معرف دماى 700 تا 1000 درجة سانتیگراد است و با توجه به نقطة ذوب هارزبورژیت )1200 درجه)، نتیجه گرفته شده که دست کم در ناحیة نیریز، افیولیتها در زمان جایگیرى حالت خمیرى داشتهاند. در ضمن، نمایش بعضى ریزساختارها، مانند چینهاى خوابیده که در بعضى تودههاى افیولیتى ایران دیده میشود، نشان میدهند که ممکن است افیولیتهاى ایران در زمان جایگیرى به حالت گدازههاى خمیرى بودهاند.
منبع: http://atwis.com
/خ
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}